Sunday, 28 February 2010

"En arbetsam söndag"

I natt, ännu mer regn och vi är uppe kl.8. Nu har vi vilat upp oss så det räcker. Bilen skall damsugas på insidan och tvättas på utsidan, Bonnie skall borstas, tankar skall länsas, färskvatten skall bunkras, grisen skall matas och locket skall läggas på brunnen. Sedan skall vi dricka Heineken! Alla batterier, även telefoner, kameran och datorn är laddade. Tvätten är ren och vi är rena både in- och utvändiga. Trots att vi började så tidigt kommer vi inte iväg förrän kl.15 och inte beror det på Heineken för den hann vi inte ens med.
Hör och häpna, vi skall norrut! I all hast att komma till en camping i fredags har vi nämligen ändrat rutten och hoppat över Aveiro, Praia da Barra och Costa Novo, de senare två är ”måsten”. Vi kör kustvägen norrut mot Vaguiera, pittoresk och trevlig väg att åka och mycket att se med alla färggrant kaklade husen utefter vägen. Våra vänner i Friesland tillverkar handmålat kakel så vi har alltid haft en böjelse för motivkakel och här finns det hur mycket som helst. Ihärdigt regnande håller oss innanför bilen så några bilder blir det tyvärr inte. Nästa hållplats (Stina kör!) är Costa Novo. Här skulle vi vilja stanna längre men det får räcka med en timme på strandpromenadens parkering för att äta middag i bilen emedan regnet nu fullständigt vräker ner. Costa Novo känns som en ”dockstad” med alla sin små hus i vertikalrandiga färger. Alla olika färger i kombination med vit. Fascinerande vackert!
Straks innan solnedgång kör vi in i Praia da Barra för att beskåda den stora fyren ”Farol da Barra de Aviero”. Kvällspromenaden går utefter strandpromenaden, torget, piren, runt fyren och utefter södra stranden till floden som rinner ut här från det stora deltat som bildats av en stor mängd vattendrag som rinner ner i deltat norr om Aveiro. Ett enormt stort vattenområde för fågel, fisk och andra viktiga djur som här får en skyddat existens. Stormen igår har vräkt tusentals ton med sand upp på piren och strandpromenaden, t.o.m. på det vackra torget bakom fyren, mot stan, ligger decimeter tjockt sand på gatorna. Hemma ligger det snö i farstun, här har restaurangerna sand i sina entréer och uteserveringar. När vi promenerar utefter floden ser vi att det står flera husbilar på parkeringen utefter parallellvägen. Det finns skyltar som påkallar att husbilar får parkera här 24 timmar. Vår bil står på en vanlig parkering vid torget nedanför fyren, i sanden, så vi bestämmer att vi kan natta på husbilsparkeringen och här står vi nu och det är kolugnt. En tysk, fem portugesiska husbilar och vi. Här finns plats för minst femtio.
Stina läser, jag skriver och nu skall jag se om min anslutning med världen fungerar och så skall kameran tömmas och bilder bearbetas och skickas iväg. Det är mycket att göra när man har semester! Men Heineken och Schipper Bitter hinner vi med nu.
Praia da Barra,
JvH        GPS:  
N40°38'37.32" W8°44'29.21"Tillbaka till Dagbok  Back to Diary

© 2010 amstel.se