Thursday, 18 Mars 2010

"Barragem da Arade"

Idag vaknade jag av att det var för varmt, jag hade slängt av mig täcket under morgonen, ändå blev det för varmt. På termometern stod det 22 gr. Ute var det molnigt och 19 gr, klockan  åtta. Den kalla vinden nere vid kusten kommer inte åt här i Silves.
Stina tänkte gå till simhallen men kom tillbaka efter en stund, det var för omständigt, man skulle ha slippers och badmössa och det hade hon inte. Skall man hyra det också blir simturen så dyr att den inte är rolig längre. Solen har svårt att tränga igenom molntäcket men det blir ändå tryckande, fuktigt varmt. Även om vi inte är riktigt färdiga med Silves ännu, är det dags att ge sig av. Vi har en nordvästlig kurs mot Barragem de Arade där vi utan att söka något särskild hittar en grusplan nedanför den sydliga dammen där det står två D, en N, och fem husbilar från NL. Vi fortsätter dock på vägen för att rekognoscera, kör över dammen och ner igen tillbaka till den vackra fridfulla planen nedanför dammen. Det finns även en grusplan ovanför dammen på västra sida, men här är redan fullt med tiotalet tyska husbilar med bästa utsikten. Vi undrar hur det kommer sig att tyska husbilar alltid står på första parkett? Vi har sökt oss bort från kommersialismens getton, bort från stadens puls och vi har kommit helt rätt. I stället för skällande hundar, högljudda Engelsmän (mad dogs and Englishmen) och biltrafik, hör vi nu fågelkvitter och porlande vatten. Positionen är 37,23776N och 8,37787W. Trots den konstgjorda dammen och sjöarna eller kanske tack vare den, får vi här en fantastisk vacker naturupplevelse! Här är så tyst så man kan höra sitt eget hjärta slå och mitt slår ganska lugnt numera. Vi gör en lång promenad över dammen. Längst upp på kullen, väster om dammen, hade för några år sedan funnits en fin restaurang, enda spåret efter denna är en fallfärdig rivningskåk. Här finns ingenting att varken köpa eller sälja. Kommersialismens motpol.

Vattenståndet i sjöarna är väldigt lågt, vilket är synd för det rinner inget vatten i bäcken där vi står. Bäcken är egentligen en avrinnings- och bevattningskanal. Däremot rinner det en liten rännil ner för berget bakom oss, det är den som porlar. Efter sista Bonniepromenaden innan det blir kolsvart, ser vi  på torsdagsfilm. Stina får välja, ”Stinsen brinner” av och med After Shave Galenskaparna, hon har roligt i alla fall, jag somnar.
Barragem da Arade, JvH  
37°14'16.92"N 8°22'35.94"W

      
   

 
 
Tillbaka till Dagbok  Back to Diary

© 2010 amstel.se