Saturday, 20 Mars 2010

"Fuseta"

Lugnt var det! Fram till kl 02! Då kom ungdomar i skränande bilar, för att fortsätta sin trevliga fredagskväll vid vändplanen. De tröttnade dock vid 04.00 då de avlöstes av morgonpigga fiskare som parkerade sina bilar på samma parkering och hade tydligen många goa fiskehistorier att berätta för varandra, innan de startade sina utombordare och gav sig iväg för att söka sin fiskelycka. Klockan 07.00 blev det tyst igen.

Polisen körde förbi flera gånger på morgonen men tyckte väl att alla stod lagligt parkerade. På morgonpromenaden hittar jag en camping, bara hundra meter bort. Vår campingbudget visar ett stort överskott, vi vill stanna några dagar i Fuseta och Stina tycker att jag börjar lukta svett. När hon säger så, vet jag att jag redan gör det! Alltså får det väl bli camping då! Den kostar 190 kr/dag och de har ingen pool! Shit! Det första vi gör efter att ha ställt upp bilen är att ta en härlig lång, varm dusch. Bara duschen är värt 190 spänn i detta läge. Sedan tar vi en närmare titt på Fuseta som ligger i ett jättestort naturreservat och byns invånare tycks livnära sig huvudsakligen på fiske, såväl yrkesfiske som husbehovsfiske. Hela byn luktar faktiskt fisk. Turistnäringen är relativt lågt utvecklat. Här finns uppenbarligen mycket restriktiva byggföreskrifter. Inga höghus, inga hotell, det byggs knappast något alls. Jag kan inte tycka att byn är vacker men den är i originalskick. En typisk portugisisk fiskeby, i vilken kommersialismen och turismen försöker slå sina klor men de har lyckats dåligt, än så länge. Befolkningen i byn verkar långtifrån rika men de är tydligen inte fattiga på fisk i alla fall och en viktig sak har jag lärt mig av Stina: Av att äta fisk blir man klok, glad och lycklig! Så invånarna i Fuseta är nog nöjda och lyckliga med sin by och fiskehamn som den är!

Vi tycker den är fin iallafall och naturen runtomkring med havet, sandreven, sanddynor, våtmarker, fågellivet, fiskelivet, m.m. är i en klass för sig. Fuseta är, med sina ströv- och rekreationsmöjligheter, ett ställe där människan kan hitta sig själv igen, ett äkta guldkorn som säkerligen lever upp på sommaren men har kvar sin själ resten av året.

Parque de Campismo da Fusta har så här års högst 10-15% lediga platser, här finns många ”långliggare” vilket märks på den dämpade stämningen, ”jag sköter mitt, stör inte mig!”-attityden! Lite svårt att få kontakt med folk här! (väldigt många holländare, ;-)). Det är ingen dålig camping men heller ingen där vi vill stå kvar längre än nödvändigt.

Ikväll kl.11 är det fortfarande 18 grader ute. Alla takluckor får stå öppna i natt.
Fuseta, JvH        
37° 3'10.32"N 7°44'41.28"W 
 
  
Tillbaka till Dagbok  Back to Diary

© 2010 amstel.se