Tuesday, 23 Mars 2010

"Ändrade planer"

Med undantag av att vi väcks då och då av en stor hund som skäller i närheten, har natten varit lugn. Idag är det riktigt varmt på förmiddagen, så vi hinner sola efter frukost. I går kväll kom det ännu flera husbilar och nu står det ca. 8o här runt omkring.

Mot väggen till en gammal fabrik står en gammal nederländskt registrerat buss som ser ut att ha stått där länge. En man, ett äkta original, med en stor Bouvier, kommer ut och går runt och pratar med några andra holländare som står här. Jag känner igen hans dialekt och när han har gått tillbaka till sin buss går jag fram till han och börjar prata om hunden. Jag har alltid tyckt om hundrasen Bouviern och jag fick direktkontakt med hunden och sedan med mannen. Jag frågade varifrån  i Amsterdam han kommer. Han blir mycket förvånat och undrar hur jag kan veta det. Det visar sig att han kommer bara några kvarter längre bort från mina egna i Amsterdam och när jag berättar för honom var jag bodde, bjuder han in mig i bussen och längst bak hänger en vacker målning av ett torn vid kanalen där jag växte upp, Montelbaantoren. Jag berättar att nästan samma målning hänger hemma hos mig. Han är något äldre än jag men vi utbyter många gamla minnen. Mannen har bott med hunden i sin buss här i V.R.S. António, i tre år på den kommunala tomten. Han tycker det finns plats här till oss med och jag svarar att jag kanske kommer om tre år, när jag har jobbat färdigt.

Vila Real slukades helt av havet vid jordbävningen 1755 och byggdes upp igen efter ett strikt rutmönster, en miniaturversion av Baixa i Lissabon, även den ritat av Marquès de Pombal. Det centrala torget i staden är trevligt, gemytligt och smakfull med sina vackra byggnader i fyrkant kring torget. En liten men vacker fiskehamnstad som är mycket charmig med sin genomgående låga bebyggelse. Stadens vackra front och kajpromenad ligger tillsammans med fiske- och yachthamnen vid floden Guadiana och på andra sidan floden ligger Spanien. Här tar alltså Portugal slut, österut.

Vi har bestämt oss definitivt idag, att radera hela spanska kustavsnittet ur vår reseplan. Vi har delvis sett den förr och vet hur kommersialiserat den är, även om där finns många godbitar som vi inte har sett ännu, kan de vänta, de ligger kvar.
Istället skall vi följa floden Guadiana norrut i Portugal ända till Badajoz i Spanien på tre till fyra dagar. Därifrån gör vi en transportsträcka på betalmotorvägen, helst nattetid, till Zaragoza, fortsätter till Andorra, Sorède i Frankrike och A75 norrut till Holland.

Efter en andra, eftermiddagspromenad i staden för att handla lite mera proviant skulle vi egentligen vilja åka vidare men det är nu väldigt varmt och vi är för trötta att flytta på oss. Vi övernattar här en natt till mot vår vilja.
VRSA, JvH   37°12'2.80"N 7°24'54.74"W

Bilder saknas pga dålig uppkoppling

 

 
Tillbaka till Dagbok  Back to Diary

© 2010 amstel.se