Friday, 26 Mars 2010

"Se Monsaraz och sedan dö"

”Tack Isabell, för ditt värdefulla tips om Monsaraz! Staden överträffade din beskrivning många gånger om”. Man kan inte beskriva Monsaraz med ord och mina bilder gör den inte heller rättvisa. En sak står dock fullkomligt klart för oss, Monsaraz med omgivning, är tveklöst det vackraste vi har skådat på denna resa. Att vakna upp på morgonen med en utsikt som vi aldrig ens har upplevt, varken från ett husbilsfönster eller vilket fönster som helst, gör att man blir totalt hänförd. Sedan ”gjorde vi staden” på berget och man känner sig verkligen förflyttad till medeltiden. På vägen runt, ramlar man in i alla möjliga små butiker där den ena människan är lika trevlig som den andra och den tredje. Var dom så trevliga på medeltiden också, undrar man? Vi höll på att snacka bort halva förmiddagen och köpte många vackra saker. Bonnie fick en ny kavaljer som lade sig utanför bilen igår kväll, följde med på morgonpromenaden och visade sig var en bra guide i byn. Vi fick schasa bort stackaren, så otacksamt! Om inte vi hade haft Bonnie hade vi nog haft tio andra hundar med oss i bilen. De är lika trevliga som Portugiserna, alltid glada! (vilddjuret i Lagunen, var ett sälsynt undantag).

Så ett gott råd om någon åker till Portugal: Glöm inte ett besök till Monsaraz, ett minne för livet!
38°26'32.98"N 7°22'47.50"W

Efter lunch kör vi genom Reguengos de Monsaraz, tar N381 till Redondo och Vila Vicosa, mycket vackert att se även utefter vägen som är bra och ofta spikrak i flera kilometer.

Just nu har vi innan solnedgången hamnat i den fantastiska fästingstaden Elvas och vi hinner se en del som gör att näste gång vi kommer till Portugal, börjar vi i Elvas.

Vi hinner se att det fortfarande strömmar vatten över den storslagna akvadukten som tog 125 år att bygga. Vem kan vänta i 125 år att få bra dricksvatten? Portugiserna kunde uppenbarligen. Aqueduto de Amoreira byggdes mellan 1498 och 1622.
Vi har ökat vårt tempo sista veckan och det är märkligt att det vackraste har vi sett, den sista dagen av vår vistelse i Portugal. Så mycket kvar att se, så mycket som vi vill fördjupa kunskapen om. Elvas, JvH   38°52'41.92"N 7°10'5.47"W

Det är ingen överdrift att säga att vi har blivit lika kära i Portugal som alla hundar blev i Bonnie. Men nu återstår en två dagars transportsträcka som börjar sent ikväll och sedan skall vi bara slappa, dricka öl och vin (portugisisk) och socialisera oss med släkt och vänner.

Sista timmarna på mitt mobila modem i Portugal sitter jag och gör slut på just nu, därefter blir det mera sparsamt med internetuppkopplingen tills vi är tillbaka i Sverige.

Ödmjukt tackar vi Portugal för en fantastisk upplevelse men vi är snart tillbaka.

Sorède, vi är på gång!
Elvas, JvHMonsaraz by night

 
Vår utsikt  på morgonen                                                               Bonnies portugisiska kavaljer
 
Han hade ingen höjdskräck                                                                                                                
 

 

  
Tillbaka till Dagbok  Back to Diary

© 2010 amstel.se