Många strider
Vår strid i Bosa tog på krafterna, vi var mycket trötta idag och behövde vila. Åldern tar ut sin rätt, brukar man säga. För mig har det gjort det, de senaste trettio åren! Det dåliga vädret som tycktes vara på väg igår, var som bortblåst idag. Enbart sol, från morgon till kväll, 23gr. i skuggan. Visserligen blåste det fortfarande en del men i lä av husbilen klarade vi dagen med mat, dryck och mycket sol utan att röra oss mer än nödvändigt med hänsyn till Bonnies promenader. Kameran har legat oanvänd, några bilder blir det alltså inte heller. Vad skall man skriva om då?
Sardinien är efter Sicilien, medelhavets näst största ö med ca. 1,6 miljoner invånare och befolkningstätheten är ca. 68 inv./km2, jämfört med Siciliens 193 inv./km2. Detta märks överallt dit vi kommer och det märks ännu tydligare på vägarna. Trafiken är gles, ytterst få lastbilar, god vägstandard, antagligen p.g.a. låg slitage. Jämfört med Siciliens ofta dåliga vägar, är det ett nöje att köra på Sardinien.
På Sardiniens vapen och flagga avbildas fyra mörkhyade huvuden med huvudbindel, och den kallas De fyra morernas flagga. Till en början föreställde huvudbindeln en ögonbindel och huvudena var tydligt avhuggna från sina kroppar. Även på Korsikas vapen och flagga kallas det avbildade huvudet för moriskt. Fyra moriska huvuden avbildas också på Aragoniens vapensköld från Peter III av Aragoniens tid. Vapnet ska ha kommit till Sardinien under det nästan 400-åriga spanska väldet på Sardinien. Det röda korset skall ha sin ursprung i det Liguriska inflyttandet från Genoa. Det finns dock många oklarheter i den säregna flaggans ursprung.
|
Många kulturer har haft inflyttande på den Sardiska utvecklingen. Efter den ursprungliga Nuraghkulturen har ön befolkats, erövrats, rånats, våldtagits eller utvecklats av Fenicier, Karthager, Romare, Bysantiner, Vandaler, Araber (Morer), Fransmän, Pisaner & Genovaner, Spanjorer (Aragoner & Katalaner), Araber(igen), Savojer.
En kort tid av självständighet i allians med Piemonte och sedan uppgår Sardinien i det nybildade Italienska riket. Sardinien har för övrigt haft en mycket betydelsefull roll vid Italiens enande 1861, genom Sardiniens premiärminister Cavour och den Sardiska, frihetskämpen, nationalisten och idealisten Guiseppe Garibaldi som överlämnade sin militära makt till Sardiniens dåvarande kung som sedermera blev Italiens första kung, Viktor Emanuell II. Sedan kom fascisten Mussolini och långt senare exhibitionisten Berlusconi. Den förra hade en del besynnerliga projekt på ön och den senare äger en ovanlig stor sommarvilla på nordöstra Sardinien. Vid vårt besök till utgrävningarna vid Tharros, beklagade sig guiden över bristande resurser till fortsatta utgrävningar: ”Berlusconi didn’t like old things, he only wanted to sitt on young things!” sade han samtidigt som han drog fingertopparna av sin utsträckta hand utefter sin hals.
Även här i Fertilia har "Musse" haft ett projekt som har med landutvinning och bostäder att göra. Det skall vi ta en titt på i morgon, då kan jag kanske berätta mera sedan. Nu är vi utvilade! I morgon, en ny dag, nya satsningar, nya vinster!
Vår position i Fertilia
Adressen till "I Platani":
http://www.iplatani.it/platani/galleria.asp?lang=ita |
”sos battor moros” Giuseppe Garibaldi
|
|