EXPLORING


ITALIA & SICILIA


IN SIXTY DAYS


HOME
Hem


DIARY
Dagbok


ROUTE
Resväg


ABOUT US
Om Oss

 
 


PARKING PLACES
Parkeringar


CONTACT & LINKS
Kontakt & Länkar

 

 

LAST DAY

PETACCIATO - MANFRDONIA,  SUNDAY  27 FEBRUARY  2011

NEXT DAY

 

Dag tio

   På morgonen vaknade jag vid sextiden av att det var ovanligt kallt, igen. Denna gången var det gasen som var slut. Gasmätaren har lurat mig, den ena visar fel. Idag var det dock inte kallt ute, en innetemperatur på 16oC har vi inga problem med, värre var att vi inte skulle få kokta ägg och kaffe till frukost. Efter en något torftigare frukost än vanligt var det dags för Bonnie att ta stranden i besittning. Hon har fått dålig kondition på bara en vecka, en vallhund skall hållas i aktion hela tiden. Hon kämpar på ändå och har svårt för att sluta trots att hon nu är väldig trött. Hon kommer att sova gott under dagens resa.

Kursen är fortfarande inställd på Termoli som ligger bara 15 km längre söderut. Termoli är huvudsakligen en fiskehamn med en del mindre färjetrafik. Nu på söndag ligger alla fiskebåtar  i hamn och aktiviteten är lika med noll så vi fortsätter efter att ha tankat fullt, både gasol och diesel. Landskapet blev flackare med enorma jordbruksarealer. Samtidigt märktes det tydligt att byggden söder om Termoli inte är lika rik som i norr, det blev rentav fattigt. Ruiner efter nedlagda gårdar och nedlagda industrier fanns det gott om. Flera bilskrot och byggmaterialåtervinningar. Ofullbordade projekt och andra tecken på sämre tider syntes utefter hela S16. Men mest beklämmande är den omfattande prostitutionen utefter denna gamla kustväg på en söndag middag och många av tjejerna ser ut att var yngre än 18 år.  

 

  Även i Frankrike och Tyskland har vi sett hur husbilar ofta används till denna handel, hela förarhytten är upplyst av kraftigt ljus, gärna i rött, men åldern på damerna där är långtifrån så ungt som här vid S16. Torskarna ser ut att vara 40-50 år äldre än flickorna och kör ofta småbilar, många Fiat Panda. Vi räknade till minst tjugo barn, ibland två och två men ofta ensamma, några satt i en campingstol vid vägkanten. "Lammköttmarknad utefter S16 på söndag eftermiddag!"

"Livets vardagliga verklighet längre ner på den sociala samhällsskalan, är en spegling av ledarnas beteende och moraliska förfall."

Hur f-n kan odjur lyckas ta sig till maktens högsta position, i en demokrati, i detta vackra cultiverade land?

Vi har sett nog vi svänger av S16 på småvägar mot Manfredonia. Här ser vi istället många fårflockar med fåraherde och fårhund, så borde man göra i Sverige också, då kanske även vargen fick en rimlig chans att överleva.

Vi är mogna för en camping nu, tvättkorgen är full och att ta en riktig dusch med mycket vatten, istället för de fem liter vi använder när vi duschar i husbilen, står nu högt på önskelistan.

Så här års är det ytterst få campingar som är öppna, en av dem är Lido Salpi i Manfredonia, dit vi hittar vid 17-tiden.

Tu= 10oC

Position: N41.555397 E15.895149

Manfredonia, 27 febr. 2011, JvH

 


© 2011 Amstel.se