EXPLORING


ITALIA & SICILIA


IN SIXTY DAYS


HOME
Hem


DIARY
Dagbok


ROUTE
Resväg


ABOUT US
Om Oss

 
 


PARKING PLACES
Parkeringar


CONTACT & LINKS
Kontakt & Länkar

 

 

LAST DAY

SIRACUSA - CALABERNARDO,  TUESDAY  8 MARCH  2011

NEXT DAY


 

                       Dag 19. En barock dag.

 

   Det finns säkerligen många ”måste ses” objekt på Sicilien som vi redan har missat eller kommer att missa men ”Noto” hade vi inte velat missa, så mycket Barock så det är barockt.

Visst finns det mycket Barock byggnadsarkitektur i hela Italien, stilen är ju påkommen här.

Och visst finns det ovanligt mycket Barockstil på Sicilien men så mycket samlat i en relativt liten stad som Noto, tyckte vi var lite väl häftigt, m.a.o. barockt. Förklaringen ligger i det faktum att Noto blev fullständigt ödelagd vid jordbävningen 1693. Alla framgångsrika italienska Barockarkitekter fick vara med och återuppbygga staden och tävlade om vem som var bäst i Barock eller vem som var mest barockt. Byggnadsverken ligger så täta att de inte, eller knappt, går att fotografera i sin helhet utan extrem vidvinkelglugg och sådan har jag inte med mig. Katedralen San Nicolò, tornar upp sig över många mäktiga trappsteg. Palazzo Ducezio ligger mitt emot katedralen. Runt omkring dessa ligger flera kyrkor, kloster och flera palats i kvadratiskt byggda kvarter på ca. 2 hektar. Allt i Barock. Utanför detta ligger övriga byggnader och bostäder, även de huvudsakligen byggda i Barockstil. Ändå, en vacker stad med en vacker trevlig grön oas till park. Gatorna ligger i kvadratiska kvarter och är väldigt smala. Inget för husbilar! Det räcker att en liten bil står parkerat lite slarvigt och sned, så är gatan spärrat för något större fordon. Vi hittade en bra parkering vid en idrottsplats, alldeles intill polisstationen  N36,891111 E15,074908

 

 

   Här hade vi i och för sig kunnat övernatta men Bonnie får ha en röst med i valet av nattparkering och då vet alla vid det här laget var vi hamnar.  Stadspromenaden tog ca. två timmar. Därefter sökte vi oss till en strandparkering innan det blev mörkt (det var ovanligt!), i en liten by med namnet Calabernardo. Den ser ut som en liten övergiven vilda västernby och vi förväntar oss att Clintan kommer ridandes in på torget, när som helst. Hoppas ”the bad and the ugly one” håller sig borta i natt. Även här finns Gatuvy eller Streetview i GoogleEarth eller GoogleMaps då ni kan få se samma utsikt som vi har. Synd bara att ni inte kan höra ljudet från vågornas vackra bränningar när de rullar in mot stranden.

 

Tu 7oC (när skall det bli varmt nå’n gång?), vindstilla, klarblå himmel.

 

Pos: N36,871530 E15,137563 

 

Calabernardo, 8 mars 2011, JvH

 

PS

Pi(a) har härmed blivit utsedd till hedersmedlem i Arkimedesklubben. Ingenjör Wadman blir omgående utesluten, vi skall köpa dig en triangel så du kan musicera istället!

DS

 


© 2011 Amstel.se