EXPLORING


ITALIA & SICILIA


IN SIXTY DAYS


HOME
Hem


DIARY
Dagbok


ROUTE
Resväg


ABOUT US
Om Oss

 
 


PARKING PLACES
Parkeringar


CONTACT & LINKS
Kontakt & Länkar

 

 

LAST DAY

SIRACUSA,  MONDAY  7 MARCH  2011

NEXT DAY

 

Dag 18

   Trots ett skott i ryggen (kronisk lumbago) lyckas jag med hjälp av piller och ländryggsstöd ta mig runt i Siracusa även idag tillsammans med Stina som har ont i fötterna och Bonnie som kräkts upp sin mat. Från och med nu får även Bonnie dricka flaskvatten även om det är mycket tveksamt att det Sicilianska kranvattnet skulle vara orsak till hennes problem.

Ett gäng krymplingar tar sig alltså till den romerska amfiteatern ”Anfiteatro Romano”, till den grekiska teatern ”Teatro Greco” och till Archimedes grav. I över trettio år har jag stått och berättad fantasieggande historier för mina elever om  matematikern, fysikern Arkimedes. Bl.a. sagan om att han skulle ha sagt: ”Döda heller mig men förstör inte mina cirklar!” (han ritade stora cirklar i gruset vid sin trädgård för att göra omkrets- och area­-beräkningar som ledde till talet Pi), när Romarna kom och erövrade hans hemstad med mycket våld.

Det är onekligen lite känsloladdat att nu stå här själv med en liten önskan om att cirklarna skulle finnas kvar (obs! 2225 år senare! ;-)) men Romarna sprang nog rakt igenom alla cirklar för att sticka svärdet i Arkimedes. Vad visste de om matematik som bara förstod sig på våld?

 

   Man blir hungrig av filosoferandet så vi gottar oss på en servering i gamlestaden med en Capucino och goa frasiga skinkbakelser (Bonnie får flaskvatten till). Det finns för mycket att se och lära i det trevliga, vackra, smakfulla, stiliga Siracusa. Tiden går och innan vi fattar vad klockan är börjar det bli mörkt igen.

Ännu en berikande dag på Sicilien, fast den här dagen gjorde ont, det gjorde det för Archimedes också,  men det är det värt, i alla fall för oss!

På kvällen börjar det regna, sedan blåser det upp sig till full storm och temperaturen går ner till 9 C. Positionen är samma som igår.

Vi ser färdigt på gårdagens avsnitt av Montalbano sedan vaggas vi till sömns av stormen, det känns som vi är på havet!

 

Buonanotte!

 

Siracusa, 7 mrs 2011, JvH

 

© 2011 Amstel.se