EXPLORING


ITALIA & SICILIA


IN SIXTY DAYS


HOME
Hem


DIARY
Dagbok


ROUTE
Resväg


ABOUT US
Om Oss

 
 


PARKING PLACES
Parkeringar


CONTACT & LINKS
Kontakt & Länkar

 

 

LAST DAY

CALTAGIRONE - AGRIGENTO,   WEDNESDAY  16 MARCH  2011

NEXT DAY

 

Dag 27. Vi hade i all fall inte tur med vädret!

 

   Det värsta som kan hända när man fotograferar är dis och dimma och det var det gott om här uppe på det dimhöljda berget i Caltagirone. Eftersom vi stod parkerade nära den fantastiskt vackra stadsparken, Giardino della Villa, gick morgonpromenaden med Bonnie i denna lugna oas från ca. 1850. Väl ute ur parken började det regna och det kunde man kalla regn, droppar stora som vindruvor. Jag sprang tillbaka till husbilen för att hämta paraplyn och blev genomblöt på 200m. Så snart man har ett paraply i händerna slutar det alltid regna. Istället ökade dimman och stundtals låg hela Caltagirone i ett tjockt moln. När det väl lättade något kunde vi beskåda trappan, Santa Maria del Monte, 142 trappsteg, smyckade med majolikakakel, byggd 1608 och den leder upp till klostret och katedralen, vart annars! Innan vi satte fötterna på första trappsteget gick mina tankar osökt till Led Zeppelinlåten ”Stairways to heaven” och jag började nynna, en av mina stora favoriter, hela vägen upp.

   Vi handlade flittigt i keramikbutiken längst upp och släntrade nedför trappan igen. Trevlig lugn och avspänd miljö. På torget nedanför trappan tog vi en cappuccino med chokolad- och vaniljcroissanter i Palazzo Senatorio bredvid stadshuset på Piazzo Municipio, stadens centrum.

 

 

   Caltagirones namn kommer från arabiskans qal at-ghiran som betyder krukborgen. Den moriska/islamiska keramikkonsten har lämnat tydliga spår även här på Sicilien.

   Mätta på croissanter och cappuccino, nöjda med keramikkulturen men trötta på vädret önskade vi komma ner från den dimhöljda kakelstaden till den torra, varma kusten och vi förflyttade oss relativt fort ca.1500 år bakåt i tiden, till Valle dei Templi vid Agrigento. Landsbygdens vackra natur från Caltagirone till Agrigento gjorde resan till ett rent nöje.

    I morgon skall vi skåda tempel. Det gör vi inte idag därför att inträdet är 12€/pers och därför att det är den 17 mars imorgon, Italiens nationaldag, Italiens enande och 150-årsdag!

Gratis inträde!   Tack för den Giuseppe Garibaldi!

 

Tu: 16oC, klarblå himmel, vindstilla.

 

Pos: N37,289928 E13,599555

 

Agrigento, 16 mars 2011, JvH


 

© 2011 Amstel.se