EXPLORING


ITALIA & SICILIA


IN SIXTY DAYS


HOME
Hem


DIARY
Dagbok


ROUTE
Resväg


ABOUT US
Om Oss

 
 


PARKING PLACES
Parkeringar


CONTACT & LINKS
Kontakt & Länkar

 

 

LAST DAY

AGRIGENTO - PORTO PALO,  THURSDAY  17 MARCH  2011

NEXT DAY

 

Dag 28.  Tempeldagen.

 

   Idag är det 17 mars, Italiens nationaldag och i år dessutom 150-års dag av enandet och grundandet av Italienska Republiken. Idealisten Giuseppe Garibaldi var den som i allra högsta grad bidrog till detta och som tack för det står han i varje stad med lite självaktning, väl synligt på en av stadens viktigaste platser eller torg, antingen på häst, i helfigur eller i byst. Idag fick vi alltså trava in på Valle dei Templi helt gratis, tillsammans med många Sicilianska familjer och flera skolklasser. Vi hade husbilen utanför ingången så vi var tidigt på plats för att undgå allt för mycket folk och kunde ta lite bilder utan att alla dessa barnfamiljer skymde templen på bilderna. ;-)

Ett tempel är en byggnad, avsedd för religionsutövning, offerritualer och andra riter. Idag kallar vi det kyrka. Templet är i många religioner den centrala platsen för dyrkan och tillbedjan och anses vara en helgedom. Jag skall här inte ge mig in i en religionsfilosofi men jag kan inte låta bli att betänka hur mycket lidandet som offrades enbart för att bygga dessa enorma konstruktioner. ”Helt otroooligt!” skulle Arne ha sagt.

Nu har vi sett det!

   Vi hade i alla fall tur med vädret idag! Sol hela dagen och ca. 22oC i skuggan. Efter en mycket lugn och rogivande promenad på ca. tre timmar på tempelområdet var det dags för lunch och avresan till Sciacca en relativt stor fiskehamn men ingen stad med charm. Resvägen dit kantades dock åter av fantastiskt vackra landsbygdsvyer. Fortsatte därefter till Porto Palo, en liten fiskeby med en vacker bred sandstrand, där vi ställde oss i hamnen för att slå oss till ro.

 

Pos: N37,575328 E12,907153

 

Porto Palo, 17 mars 2011, JvH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giuseppe Garibaldi

 

© 2011 Amstel.se