EXPLORING


ITALIA & SICILIA


IN SIXTY DAYS


HOME
Hem


DIARY
Dagbok


ROUTE
Resväg


ABOUT US
Om Oss

 
 


PARKING PLACES
Parkeringar


CONTACT & LINKS
Kontakt & Länkar

 

 

LAST DAY

CEFALÙ,  SATURDAY  26 MARCH  2011

NEXT DAY

 

Dag 37.  Tvätteriet.

 

   Det är lördag och marknadsdag i Cefalù så vi startar dagen med en tur på marknaden men vi köper inget, det är i stort sedd samma utbud som för några dagar sedan i Isola delle Fémmine. I stället går vi och handlar det livsnödvändiga på en större ”supermercato”. Bonnie är som vanligt väldigt stolt för att hon har vaktat bilen och förväntar sig diverse belöningar, därav en är att leka på stranden. Vi fortsätter med en promenad, på den fina stranden, mot samhället och strövar runt i alla små gränder med många kul butiker och som alltid, trevliga människor.

Någonstans under dessa charmiga gatorna strömmar en liten flod under byn. Mitt i byn, i gatan finns en stor nedgångstrappa som leder till det offentliga tvätteriet som nu har restaurerats, det har varit i bruk som tvättinrättning sedan medeltiden. Här har kvinnorna i byn legat på knäna och tvättat kläderna i århundraden ända tills de första tvättmaskinerna gjorde sitt inträde för knappt hundra år sedan. Längre in i den stora ”källaren” fanns ett utrymme med ett tiotal tappar där vattnet rann kontinuerligt och vi antog att denna avdelningen användes för att tvätta kroppsdelarna.

 

 

   Tyvärr var det snålskyltat med information. Ett offentligt utedass med rinnande vatten under, hittade vi också i samma källare. Spännande vardagskultur. Även fiskehamnsdelen och fortifikationen är fint restaurerade. När vi har sett det viktigaste och handlat en massa krams i några "gulliga" butiker, drar vi oss till Piazza Duomo och dess serveringar nedanför domkyrkan som visar sin allsmäktiga fullkomlighet genom att resa sig högt ovanför staden. För oss räcker det med en cappuccino och några goda vaniljcroissanter för att få den kraft som behövs för att leda oss tillbaka till husbilen. Även i natt står vi kvar vid strandpromenaden.

 

Vädret är gott men lockar inte till bad idag heller!

Det börjar bli nervöst!

 

Positionen vid lungomare: N38,034231° E14,013031°

 

Cefalù, 26 mars 2011, JvH

 

En siciliansk kvinnlig konstapel som övervakar trafiken kring marknaden, samtalet var garanterat inte i tjänsten!

Det är inte bara sicilianska män som snackar väldigt mycket!

En ung italienska visar kvinornas hårda arbete innan de fick tid över att flanera omkring på höga klackar.

När tvätten är ren hänger man den i gatan att torka.

 

© 2011 Amstel.se