EXPLORING


ITALIA & SICILIA


IN SIXTY DAYS


HOME
Hem


DIARY
Dagbok


ROUTE
Resväg


ABOUT US
Om Oss

 
 


PARKING PLACES
Parkeringar


CONTACT & LINKS
Kontakt & Länkar

 

 

LAST DAY

FINALE DI POLLINA,  MONDAY  28  MARCH  2011

NEXT DAY

 

 

Dag 39.  Rais Gerby.

 

   Nästan alla ACSI-anslutna campingar i Italien kostar 15€, för husbil, två personer + hund, inkl. el och minst en varmdusch / dag. Inga övriga avgifter tillkommer. En tvättmaskin brukar kosta 5 - 6 € och en torktumlare lika mycket. En husbilsställplats med tillgång på vatten, avlopp och el kostar, så här års, i genomsnitt 7€. En nattparkering vid någon strandpromenad brukar inte kosta något alls. Nästan all mark på Sicilien är privatiserat och noggrant inhängnat med staket och eventuella ingångar/infarter är lika noggrant avstängda med grindar eller kättingar. Allemansrätt är något som är fullständigt okänd på Sicilien. Husbilarna är alltså hänvisade till vanliga, oftast kommunala, parkeringar vid strandpromenader och badplatser eller om bilen inte är för stor, vilken P-märkt bilparkering som helst. Så länge turistsäsongen inte har börjat är detta inget problem och Italienarna är väldigt tolleranta och förlåtande. Polisen tycks över huvudtaget inte bry sig annat än när det gäller avgiftsbelagda parkeringar. Det har aldrig varit något problem att hitta en bra nattparkering, oftast vid strandpromenaden men även vid idrottsanläggningar, kyrkor, begravningsplatser, kloster, m.m. Jag vågar påstå att det finns fler poliser i Italien än i något annat västeuropeiskt land. Utanför större städer känner vi oss väldigt trygga på nätterna att stå ensamma på någon strandpromenad i någon mindre stad eller by och ingen tittar snett. Tvärtom kommer befolkningen ofta fram, vill prata, söker kontakt, de är nyfikna, pratar gärna om hunden eller om nationaliteten. Nästan alla som går förbi säger Buongiorno på morgonen eller Buonna sera på kvällen.

   Camping Rais Gerby är en ACSI-camping med en mycket trevlig, sympatisk ägare som talar de flesta språk och han försöker hålla ganska bra standard på sin camping. Platserna är oftast på betongplatta, dubbelt stora (bara under vintersäsongen) ca. 150m2 och varje plats har förutom elanslutning, egen vattenanslutning och disk/spolho i porslin med marmor avställningsyta som på bilden ovan. Även katten ingår om man vill ha sällskap, fast den kräver mat i gengäld.

En bedårande havsutsikt är också gratis, liksom badstranden. På sommaren finns det en stor pool som nu låg övertäckt.

 

 

   Det var visserligen varmt idag men molntäckt, så i stället för att hoppas på fler bad tog vi en promenad genom den vackra naturen ner till byn, där vi bevittnade en  siciliansk begravning. På bilden syns likbilen, de närmast sörjande stod utefter bilen och det var nog de flesta av byns innevånare som bildade en lång kondoleanskö. Alla pratade och pratade, jag såg inte en människa som var tyst och hela torget var fullt med folk. De är väldigt sociala Sicilianarna och de pratar och pratar mest hela dagen.

  Resterna av gamla utsiktstorn finns det gott om utefter hela kustlinjen, antagligen för att varna när Greker, Morer, Normander eller några andra våldsmän som kom för att våldföra sig på öns befolkning och tillgångar.

   Efter båttrafiken kom tågtrafiken, långt innan det fanns bilvägar. Därför ligger tågspåret utefter hela öns strandlinje, det var enklast så. Det var inte så enkelt att gräva tunnlar genom berget på den tiden. Idag spränger man sig hejdlöst genom alla berg som ligger i vägen för biltrafiken och bygger långa broar över dalgångarna. Tågspåren är dock ett hinder idag för att nyttja de vackra stränder överallt, de ligger i vägen.

   Italienarna och Sicilianarna är världskända för sin konstnärlighet, design och goda sinne för det vackra. Detta märks överallt rundomkring. Minsta lilla by har någon form av vacker konstutsmyckning, inte minst på ansiktet utåt mot havet, på strandpromenaden, "Lungomare". Nyfikne Bonnie undrade vad det var för en konstig hund.

   I morgon åker vi till Messina ock antagligen tar vi färjan över till fastlandet på kvällen. Det blir alltså sista dagen på Sicilien och det känns vemodigt, vi skulle helst vilja stanna här ett tag till. Vi har blivit charmade av Sicilien och är fullständigt förälskade i denna ö. Kanske är det nyhetens behag men tillbaka hit hoppas vi snart få komma.

 

Finale di Pollina, 28 mars 2011, JvH

 

 

© 2011 Amstel.se