EXPLORING


ITALIA & SICILIA


IN SIXTY DAYS


HOME
Hem


DIARY
Dagbok


ROUTE
Resväg


ABOUT US
Om Oss

 
 


PARKING PLACES
Parkeringar


CONTACT & LINKS
Kontakt & Länkar

 

 

LAST DAY

PORTO PALO - SAN LEONARDO,  FRIDAY  18 MARCH  2011

NEXT DAY

 

Dag 30.  Halvtid.

 

   Idag har vi gjort halva resan på Giro d’Italia och även om vi är tacksamma för att komma undan den svenska kylan är det enbart vädret vi hade väntat oss mera av, så här långt. Efter att vi lämnade Porto Palo var det dags att storhandla, vi körde förbi två Lidlbutiker tills vi hittade en tidigare trevlig bekantskap som heter ”Famila Superstora”. Vi hade redan tidigare döpt om den till ”La Familia” och väl innanför dörren på denna rena, välordnade, strukturerade livsmedelsaffär, frågade jag på engelska, den propert klädde affärsföreståndaren ( det var ingen som helst tvekan om att det var det han var), om mitt Mastercard accepterades i kassan? ”Why should it not? You are welcome shopping here, sir!” sa han, vänligt skrattande och med kraftigt sicilianskt brytning. Här hade vi att göra med en trevlig välklädd, ung, snygg arbetsledare som gick runt på sina domäner för att se till att ”hans” affär skulle bli den bästa på Sicilien. När vi kom med vagnen fylld till kassan hälsade en lika glad kassörska på engelska, frågade artigt vad vi gjorde på Sicilien och när vi hade betalat, med Mastercard, önskade hon oss en trevlig och angenäm vistelse på Sicilien. "La Familia" vet hur man drar en slipsten. Lidl kan ta sina etablissemang till Minsk, Groznyj och Kabul. (ursäkta mina fördomar!)

   Vi hamnade i Selinunte (mera tempel) och Marinella (sommarställe med otroligt vackra lägen). Templerna i Selinunte är omsorgsfullt gömda bakom höga jordvallar så att man inte kan se (fotografera) dem utanför staketen till området.

Aha! Tänkte jag då, typiskt turistfälla, betala först och se sedan! Det är som att köpa en kavaj med svart ögonbindel! Vi har lite svårt för att gå in i butiker med svartmålade skyltfönster. För övrigt har vi nu sett tempel och barockkyrkor så det räcker för nästa husbilsresa också. Tacka vet jag fiskehamnar!

 

 

    Vi hoppade Mazara dell Vallo, vilket vi senare kom på att vi inte skulle gjort! ”But you can´t see it all!” Vi hamnade istället i Marsala på en husbilsparkeringsplats vid hamnen och parkerade snyggt och prydligt bredvid några andra husbilar, inte långt från ett, något skumt, parkeringsgarage. Det första vi gör när vi kommer ut ur bilen vid en eventuell nattparkering, söder om Orust (;-)), är att kolla läget! Runt omkring på marken och i gräset ligger ofta mänsklighetens dagliga avfalls- och restprodukter. När det gäller pappersservetter, kondomer, hamburgar- och plastförpackningar är vi rätt så lugna. Blir det öl-, vin-, spritflaskor och plastmuggar, börjar vi fundera. Finns det mycket glaskross blir vi betänksamma men när det förutom allt det nämnda, ligger kanyler och engångssprutor, vet vi att vi inte skall vara kvar här längre än nödvändigt. Promenaden i Marsala varade i två timmar. Vi talade åter med en trevlig Sicilianare (Marsian?) som hade jobbat i Tyskland under stora delar av sitt liv. De är så snälla, de kommer bara fram, frågar om man pratar Tyska och pratar sedan ödmjukt, vänligt och hjälpsamt om allt mellan himmel(?) och jord. Man pratar bort en timme hur lätt som helst!

   Vi sätter kurs igen, bara 15 km bort, mot parkeringen vid saltutvinningen i San Leonardo. Här finns en liten båtförbindelse till ön Mozia. Vi får väl se imorgon om vi skall ta den utmaningen. Här är väldigt lugnt och fridfullt!

 

Vädret är gott!

 

Pos: N37,863395 E12,484906

 

San Leonardo, 18 mars 2011, JvH

 

© 2011 Amstel.se