EXPLORING


ITALIA & SICILIA


IN SIXTY DAYS


HOME
Hem


DIARY
Dagbok


ROUTE
Resväg


ABOUT US
Om Oss

 
 


PARKING PLACES
Parkeringar


CONTACT & LINKS
Kontakt & Länkar

 

 

LAST DAY

SAN LEONARDO - TONNARA DI BONAGIA, SATURDAY  19 MARCH  2011

NEXT DAY

 

Dag 30.  Livets salt!

 

   Det blev ingen båttur till Mozia! Vi kommer säkert att ångra oss men det kommer fler resor till Sicilien. Vår nattparkering var mycket lugn och vi sov alldeles för länge. Börjar dagen dessutom med sol och värme så är risken mycket stor att vi tar det väldigt ”piano”. Saltutvinningen kunde vi lika bra se från utsidan, det är ett vackert, rofyllt område. I luften hörs av och till mullret från stridsflyg som övervakar, övar eller är på väg utåt. Det händer hemska saker därute men allt känns väldigt långt borta och det är knappt vi orkar ta del av de viktigaste nyheterna, här är så lugnt och fridfullt! Fåglarna sjunger och kvittrar, de bryr sig inte heller om mullret vid horisonten.

   Tiden gick, lunchen gick, efter tre kom vi iväg. Mellan Marsala och Trapani ligger en civil flygplats, här stod förutom några RyanAir plan, tre stora AWAC och en fjärde höll på att landa.

I hörnet på flygfältet stod åtta stycken stridsflygplan, stridsberedda och ytterligare ett megastort militärt lastplan gick in för landning. Gadaffis  "Last Stand" har fått sin inledning!

 

 

   Visst vi är privilegierade, men det skäms vi inte för, vi är bara tacksamma för vårt tursamma öde och njuter av sol och värme tillsammans med fåglarna i nästa lilla fiskeby som heter Tonnara di Bonagia. I denna byn har fångats mycket tonfisk i stora ringnot med hjälp av många 50 fots öppna fiskebåtar och en massa ankare. Fyra vrak ligger kvar på stranden och nästan alla hundratals ankare som förr låg här, har sålts till skroten. Hundratusentals ton med tonfisk, 2-3m. stora, har fångats och slaktats här. Nu är det slut, ringnot är idag förbjudet fiskeredskap. Men vad hjälper det, tonfisken är nu närmast utrotad i medelhavet ändå. På kvällen och natten är det bra att stå i hamnen men på morgonen skall vi flytta oss till grusplanen på udden öster om hamnen och nära stranden.

Vädret idag kan inte bli bättre, vi fryser inte och vi svettas inte, optimalt m.a.o.

 

Position i hamnen: N38,068323 E12,594910

Position vid stranden: N38,068333 E12,596324

 

Tonnara di Bonagia, 19 mars 2011, JvH

 

© 2011 Amstel.se